Račun
Poteka avtorizacija ...
×
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Osnovnošolci in gimnazijci se zanimajo za čiščenje odpadnih voda


Ena od naših dejavnosti, ki jih z namenom ozaveščanja širše javnosti opravljamo v JP Centralna čistilna naprava Domžale-Kamnik, je tudi izobraževanje. Tokrat smo se posvetili šolarjem, ki jih zanima čiščenje odpadnih voda in z njim povezan razburljiv svet mikroorganizmov. Predstavili smo jim našo zanimivo video animacijo Kapljica za življenje, ki v treh stopnjah podrobno prikazuje čiščenje odpadne vode na naši čistilni napravi - od mehanske, kjer se iz odpadne vode izločijo vsi večji in manjši delci, do aerobne biološke stopnje, kjer se voda očisti ogljikovih, dušikovih in fosforjevih snovi, ter tretje, anaerobne biološke stopnje, kjer se blato in mulj razgradita do bioplina, biološko pa se razgradijo tudi tekoči odpadki.

V novembru smo najprej obiskali kamniško Osnovno šolo Stranje, kjer smo se posvetili učencem, ki so si za izbirni predmet izbrali temo Organizmi v naravi in v umetnem okolju, posvetili pa smo se tudi skupini tistih, ki na šoli veljajo za najbolj nadarjene. Zatem so nas na sedežu naše družbe v Študi obiskali tudi dijaki gimnazije Šentvid, saj so zanimanje za odpadne vode izkazali tako dijaki tretjih letnikov in tisti, ki so za izbirni predmet na maturi izbrali biologijo.

Pogovor z nadobudnimi bodočimi strokovnjaki s področja biologije in kemije je tako tekel o procesih čiščenja odpadnih voda in aktualni problematiki, povezani s pitno vodo in mikroplastiko, pod mikroskopom pa so si lahko ogledali kapljico odpadne vode in mikroorganizme, ki jo čistijo. Že en sam kosem aktivnega blata iz naših SBR bazenov je izjemno bogat svet združb praživali, torej plavajočih migetalkarjev in kotačnikov, v kar so se učenci lahko prepričali sami.

Izobraževanje je vodila mag. Barbara Brajer Humar, analitik in vodja za kakovost v JP CČN Domžale-Kamnik


Print Friendly

O nas

JP CČN Domžale-Kamnik d.o.o.
Študljanska 91, 1230 Domžale, Slovenija
01/ 72 46 500
info@ccn-domzale.si

Povezave

© 2024 JP CČN Domžale - Kamnik. All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica