Račun
Poteka avtorizacija ...
×
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Čiščenje odpadne vode

    Če bomo skrbeli za naše mikrobne prijatelje,
    bodo oni skrbeli za našo prihodnost.

    David Peternon

Centralna čistilna naprava


Potek nadgradnje CČN Domžale-Kamnik – 2014–2017

Kapljica za življenje

Komunalna, industrijska in padavinska odpadna voda iz občin Domžale, Kamnik, Mengeš, Trzin, Komenda in Cerklje na Gorenjskem po kanalizacijskem sistemu priteče na Centralno čistilno napravo Domžale ‐ Kamnik, kjer se očisti in steče v Kamniško Bistrico. Čistilna naprava sprejema odpadno vodo vseh priključenih prebivalcev ter odpadno vodo vseh večjih industrijskih virov, njena zmogljivost je 149.000 populacijskih ekvivalentov.

Na čistilni napravi Domžale ‐ Kamnik se odpadna voda čisti v treh stopnjah. Prva je mehanska stopnja, kjer se iz odpadne vode izločijo vsi večji in manjši delci. Sledi druga aerobna biološka stopnja, kjer se voda očisti ogljikovih, dušikovih in fosforjevih snovi. Tretja stopnja je anaerobna biološka stopnja, kjer se blato razgradi do bioplina in pregnitega blata.

Centralna čistilna naprava Domžale ‐ Kamnik lahko letno sprejme do 9 milijonov m3 odpadne vode. Poleg tega skladno z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem sprejema tudi greznične gošče, mulje malih komunalnih čistilnih naprav in tekoče odpadke. V procesu nastane letno okoli 4.000 ton odpadnega blata, proizvede pa se okoli 3 milijone kilovatnih ur električne energije.

Vsi tehnološki postopki čiščenja so avtomatizirani in stalno pod nazorom. Sprotne meritve in monitoring odpadne vode zagotavljajo, da je čiščena voda na iztoku ustrezna za izpust v reko in pod mejnimi dovoljenimi vrednostmi. To je pod 70 miligrami kemijske potrebe po kisiku (KPK) na liter, pod 15 miligrami biokemijske potrebe (BPK5) po kisiku na liter, pod 10 miligrami skupnega dušika (TN) na liter, pod 1 miligramom skupnega fosforja (TP) na liter in pod 25 miligrami neraztopljenih snovi na liter.

Čistilna naprava obratuje tako, da so njeni emisijski vplivi na vodo in tla, zrak ter hrup, povezani z njenim delovanjem, znotraj zakonodajno predpisanih mejnih vrednosti.

Delovanje CČN v letu 2013 pred nadgradnjo

Obratovanje CČN v letu 2016 po nadgradnji

Od leta 2014 do 2016 je potekala nadgradnja čistilne naprave z namenom odstranitve dušikovih in fosforjevih spojin.

Več o nadgradnji ...


Print Friendly

O nas

JP CČN Domžale-Kamnik d.o.o.
Študljanska 91, 1230 Domžale, Slovenija
01/ 72 46 500
info@ccn-domzale.si

Povezave

© 2024 JP CČN Domžale - Kamnik. All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica